Wijnen en zo

zaterdag 7 maart 2020 – Barolo proeverij

ivm het coronavirus geannuleerd

Barolo is een droge rode wijn uit het Piëmont, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. Een van de oudste bijnamen van deze wijn is “Wijn van koningen en koning van de wijnen”. Een bijzondere wijn dus!

Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo druif en samen met de Barbaresco en de Toscaanse Brunello behoort de Barolo tot de beste rode wijnen van Italië. Barolo heeft sinds 1980 de hoogste classificatie van Italië, nl. DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) en de wijn moet aan veel eisen voldoen voordat ie Barolo mag heten. Over het algemeen hebben de wijnen een forse tanninestructuur en daarom hebben ze een lange rijping nodig. Wilt u wel eens weten wanneer een Barolo gedronken kan worden? 

Geef u dan op voor deze bijzondere proeverij op zaterdagavond 7 maart 2020 o.l.v. Fernando Burani, de exportmanager van Aziendo Molino! We gaan proefondervindelijk bepalen wanneer de wijn op zijn top is. 

Mauro Molino maakt sinds 1982 wijnen van een bijzondere kwaliteit op land dat hij van zijn vader en grootvader erfde. Inmiddels wordt hij bijgestaan door zoon Matteo en dochter Martina. De helft van de slechts 12 hectare op hun domein zijn gereserveerd voor de Nebbiolo druif, bestemd voor Barolo. Van de overige druiven worden een witte Barbera en Dolcetto gemaakt, en in iets kleinere hoeveelheden Roero Arneis. Matteo is er alles aan gelegen om de best mogelijke wijnen te maken van deze uitmuntende druiven, en hij is daar gezien de lof van kenners uitstekend in geslaagd. In de beeldschoon gelegen wijngaarden van Azienda Molino worden dan ook beeldschone wijnen gemaakt. Een avond leren, beoordelen en uiteraard proeven met spijscombinaties. Kosten: € 50,00